Technet personeel

Tips voor het plaatsen van je nieuwe openhaard

Geplaatst op

Heb je altijd al een openhaard willen aanschaffen om je huis te voorzien van extra warmte en de aankleding van je interieur wat gezelliger op te vullen? Wacht dan niet langer! Een openhaard brengt namelijk veel gezelligheid en sfeer met zich mee, en is tevens een goede vervanging voor de reguliere kachel wat weer geld kan besparen. Ook zorgt een openhaard voor veel sfeerlicht, waardoor je lekker je lampen uit kan laten en ook hiermee weer een voordeel aan je portemonnee levert. Maar voordat je een haard gaat aanschaffen, is het wel belangrijk om je wat te verdiepen in het plaatsen van een haard. Omdat een haard toch een open vuur bevat dat je in je huis toelaat is het belangrijk om bepaalde veiligheidsmaatregelen in overweging te nemen. Het plaatsen van een haard is namelijk nog een hele taak op zich. In deze blog vind je dan ook de stappen die je moet nemen bij het plaatsen van een haard.

Kies de juiste locatie

De eerste en belangrijkste stap is om te bepalen waar de haard moet komen te staan. Zorg ervoor dat de openhaard wordt geplaatst op een stevige en vlakke ondergrond die hittebestendig is. Tegels of steen is hier vaak een ideale ondergrond voor. Dan is het vervolgens belangrijk om veel ruimte over te houden rondom de openhaard. Dit zorgt ervoor dat brandbare objecten en materialen niet kunnen verbranden. Denk hierbij aan je behang en bijvoorbeeld je gordijnen.

Verschillende type kachels

Er zijn verschillende soorten openhaarden beschikbaar, zoals de klassieke houthaard of de gashaard, maar je hebt tegenwoordig ook elektrische haarden. Elke haard heeft zijn voor- en nadeel, waardoor het belangrijk is om je persoonlijke wensen na te gaan. Verdiep en vergelijk de haarden om zo je juiste keuze te maken. Na het maken van je keus is het belangrijk om de instructies van de fabrikant zorgvuldig te volgen of een specialist in te schakelen die het voor je plaatst. Elk type haard heeft namelijk zijn eigen installatievereisten en maatregelen.

Zorg voor veilige montage

Zoals eerder besproken is het belangrijk dat je bij het plaatsen van een haard oplet met de ruimte om de haard heen en zorgt voor een geschikte ondergrond, om zo brand en gevaar te voorkomen. Maar na het plaatsen van de haard zelf komt eigenlijk nog het belangrijkste, namelijk het plaatsen van de kachelpijp. Bij het aansteken van de haard komt er namelijk veel rook vrij, wat je natuurlijk niet in je huis wilt hebben. Het is daarom van essentieel belang dat je ervoor zorgt dat de pijp goed vast gemonteerd zit. Die doe je dan ook door de pijp goed vast te kitten en lijmen. Bij het kitten is het van essentieel belang dat je een hittebestendige kit gebruikt. Hittebestendige kit is namelijk ideaal geschikt voor snelle hitte veranderingen en zorgt voor het goed afsluiten van kieren en naden, zodat er absoluut geen rook naar binnen kan komen. Na het monteren kun je altijd even een schoorsteenveger bellen om een inspectie te doen.

Gerelateerde berichten

Cryptovaluta voor dummies

Ben je nieuwsgierig naar de opwindende wereld van cryptovaluta, maar weet je niet waar te beginnen? Geen zorgen, we nemen je mee op een reis door de...

Lees meer

Over ons

Neem onze blogs door. Je gaat er veel aan hebben als het gaat over het inzicht verwerven in de technische wereld.

Contactgegevens

Via info @ technetpersoneel.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden