Technet personeel

ERP software in de maakindustrie

Geplaatst op

De maakindustrie heeft zijn eigen eisen aan ERP-software. Wij laten u zien wat dit zijn en hoe u snel het juiste systeem voor uw bedrijf kunt vinden.

Vooral in de maakindustrie is de druk om te innoveren merkbaar. Klanten eisen steeds meer individuele maatwerkmogelijkheden, maar vragen tegelijkertijd om lage prijzen en hoge kwaliteit. De internationale concurrentiedruk neemt gestaag toe en zet bedrijven ertoe aan om te blijven digitaliseren. Maar wat is digitalisering eigenlijk?

Digitalisering gaat over het digitaal in kaart brengen van de processen van een bedrijf met behulp van moderne technologieën. Met ERP-software voor productie is dit precies wat er wordt bereikt. In het volgende willen we deze systemen behandelen en, naast de ERP-betekenis, ook kijken naar de behoefte aan een branchespecifieke oplossing die vooral in de maakindustrie wordt gebruikt.

ERP-toepassingen in de maakindustrie

In de loop van de tijd hebben veel ERP-leveranciers zich gespecialiseerd in specifieke industrieën en hun oplossingen aangepast aan de behoeften van individuele bedrijven. ERP software voor de maakindustrie is ook te vinden op de ERP-markt. Naast algemene modules zoals administratie, financiën of personeelsmanagement bevatten deze ook modules voor merchandise management, productie en supply chain management.

Laten we een meer gedetailleerde blik werpen op enkele van de belangrijkste modules van ERP-software voor de maakindustrie. Daarbij willen we hun concrete voordelen in de praktijk aanpakken en laten zien hoe de functies helpen om middelen te besparen en processen efficiënter te maken.

Productie stuklijsten

Bij discrete productie wordt voornamelijk gewerkt met onderdelenlijsten. Deze bevatten alle materialen of items die relevant zijn voor de werkorder. Het zijn veel meer dan alleen boodschappenlijstjes. Ze lopen als een rode draad door het hele productieproces. Op basis hiervan worden de eindproducten verwerkt en geassembleerd.

Een ERP voor discrete productie moet daarom functies hebben voor het maken en verwerken van stuklijsten. De zogenaamde kerstboomstructuur wordt vaak gebruikt. Hoofdlijsten zijn onderverdeeld in verschillende sublijsten. Deze sublijsten kunnen vervolgens worden onderverdeeld in verdere onderdelenlijsten. Op overzichtelijke dashboards is het dan altijd mogelijk om te zien in hoeverre een stuklijst al is verwerkt en welke stappen er nog nodig zijn om het proces af te ronden.

Voor- en nacalculaties

De stuklijsten geven informatie over de verwachte materiaalinvoer voor een specifieke productieorder. Voor de berekening van de totale kosten worden andere factoren toegevoegd, zoals de werktijd van het personeel en de bedrijfskosten. Met functies voor voor- en nacalculatie kunnen al deze items direct worden opgenomen en berekent het systeem automatisch de uiteindelijke prijs.

Als de inspanning tijdens het productieproces toeneemt, kan het systeem herberekeningen maken. Daarnaast geeft het systeem informatie over waar de kostenstijging heeft plaatsgevonden. Met deze bevindingen kunnen toekomstige extra inspanningen proactief worden vermeden en kan het materiaalbeheer efficiënter worden gemaakt.

Geïntegreerde CAD-software

Het ontwikkelings- en productieproces wordt aanzienlijk vereenvoudigd door een koppeling of integratie van een CAD-programma. Onderdelenlijsten hoeven niet meer handmatig te worden aangepast en ontwikkelaars hebben direct toegang tot alle relevante data. U kunt direct zien welke materialen nog op voorraad zijn, welke opnieuw besteld moeten worden en wat dit betekent voor de productietijd.

Vind de juiste ERP-software

Om snel en eenvoudig de juiste ERP-software voor automatisering van industriële bedrijven te kunnen vinden, moeten eerst weten waar ze eigenlijk naar op zoek zijn en welke doelen de software moet nastreven. Onze ERP-consultants helpen u vervolgens bij het vinden van geschikte leveranciers. Eenvoudig, gratis en vrijblijvend zoeken wij voor u naar de beste oplossingen op de markt. Start nu uw zoektocht op erp-overzicht.nl.

Gerelateerde berichten

Cryptovaluta voor dummies

Ben je nieuwsgierig naar de opwindende wereld van cryptovaluta, maar weet je niet waar te beginnen? Geen zorgen, we nemen je mee op een reis door de...

Lees meer

Tips voor het plaatsen van je nieuwe openhaard

Heb je altijd al een openhaard willen aanschaffen om je huis te voorzien van extra warmte en de aankleding van je interieur wat gezelliger op te...

Lees meer

Over ons

Neem onze blogs door. Je gaat er veel aan hebben als het gaat over het inzicht verwerven in de technische wereld.

Contactgegevens

Via info @ technetpersoneel.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden